Actuele nieuwsberichten

Denk aan zakelijke vergoeding als u borg staat voor uw bv
Staat u borg voor een lening van uw bv? Zorg er dan voor dat u een zakelijke borgstellingsvergoeding opneemt in de borgstellingsovereenkomst. U kunt zich borgstellen voor een schuld (bijvoorbeeld een kredietfaciliteit) van uw bv bij een bank. U krijgt een regresvordering op uw bv als de bank de borgstelling heeft ingeroepen en u de schuld van de bv heeft voldaan. De bv kan u die vordering niet betalen, anders had de bank immers geen beroep op u gedaan. U wilt daarom het verlies op de regresvordering vervolgens in aftrek brengen op uw inkomen. Maar dat kan alleen als de borgstellingsovereenkomst die u met uw bv bent aangegaan, zakelijk tot stand is gekomen. Die zakelijkheid blijkt onder meer uit een redelijke vergoeding voor het risico dat u loopt als borgsteller. Dit is de vergoeding die een onafhankelijke derde zou eisen als hij hetzelfde risico zou lopen als u.
Tip
Staat u borg voor een lening van uw bv? Zorg dan dat u een zakelijke borgstellingsvergoeding opneemt in de borgstellingsovereenkomst.

Controleer voorlopige berekeningen Wtl 2022
U hebt medio maart de voorlopige Wtl-berekeningen over 2022 van het UWV ontvangen? Daarin staat voor welke werknemers – en tot welk bedrag – u recht hebt op loonkostenvergoedingen (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) of het jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV). Deze berekeningen zijn gebaseerd op de loonaangiften en correcties over 2022, die u tot en met 31 januari 2023 hebt ingediend. Controleer de voorlopige berekeningen van het UWV goed. Bent u het niet eens met de voorlopige berekening – of wanneer die berekening onjuist is – dan kunt u tot en met 1 mei 2023 correcties op de loonaangiften indienen bij de Belastingdienst. Daarna zijn correcties niet meer mogelijk; de voorlopige berekeningen van het LKV, het LIV en het jeugd-LIV zijn dan definitief geworden.
Tip
Controleer de voorlopige berekeningen van het LKV, het LIV en het jeugd-LIV en zorg ervoor dat u uiterlijk 1 mei a.s. in actie komt als u het niet eens bent met de voorlopige berekeningen.

TEK-voorschotpercentage verder verlaagd
Sinds afgelopen dinsdag 21 maart is het TEK-aanvraagloket bij de RVO geopend. Hebt u een energie-intensief bedrijf (minimaal 7% van uw omzet gaat op aan energiekosten)? Dan kunt u een tegemoetkoming krijgen in de energiekosten van uw bedrijf. Kort voor de opening van het aanvraagloket is er nog wel een belangrijke wijziging doorgevoerd. Het voorschotpercentage is namelijk verder verlaagd van 50% naar 35%. Deze bijstelling is volgens de RVO nodig, omdat het Centraal Planbureau inschat dat de energieprijzen gaan dalen. Een lager voorschot houdt het risico op achteraf terugbetalen zo klein mogelijk. Pas in 2024 kan worden berekend wat uw definitieve tegemoetkoming moet zijn. Dan zijn immers alle daarvoor benodigde gegevens bekend. Ieder bedrijf dat de TEK tijdig aanvraagt (loket is open tot en met 2 oktober, 17.00 uur) en aan de voorwaarden voldoet, heeft recht op de tegemoetkoming.
Tip
Wilt u ondanks het lagere voorschot toch TEK aanvragen, weet dan dat uw aanvraag wel in behandeling wordt genomen, maar dat de uitbetaling pas plaatsvindt als Europese Commissie de TEK-regeling heeft goedgekeurd. Die goedkeuring wordt binnenkort verwacht.

Geef tijdig uw S&O-gegevens door en voorkom een boete
Heeft u als werkgever in 2022 gebruikgemaakt van de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)? In dat geval kreeg u een afdrachtvermindering op de af te dragen loonheffing. Bent u ondernemer? Dan kwam u in aanmerking voor de S&O-aftrek van € 13.360 (verhoogd met € 6.684 als u starter bent). U moet in beide gevallen nog wel vóór 1 april 2023 het aantal gerealiseerde S&O-uren over 2022 opgeven aan de RVO. Bent u ondernemer? Dan hoeft u dit alleen te doen als u minder dan 500 S&O-uren hebt gerealiseerd. Bent u werkgever en hebt u bij de eerste aanvraag niet voor het forfait gekozen maar voor de werkelijke S&O-kosten en -uitgaven? Dan moet u ook de werkelijke kosten en uitgaven melden bij de RVO. De gerealiseerde gegevens over 2022 moet u ook doorgeven als u wel een S&O-verklaring hebt, maar geen of minder S&O-uren hebt gerealiseerd dan is vermeld in die verklaring. Het niet opgeven van de S&O-gegevens leidt tot een boete. U kunt de melding doen via het eLoket van RVO.nl.
Tip
Zorg er voor dat u vóór 1 april a.s. uw S&O-gegevens hebt doorgegeven aan de RVO en voorkom een boete.

Tijd dringt voor aanvraag Brexit tegemoetkoming voor gemaakte kosten
Bent u aantoonbaar zakelijk geraakt door de Brexit? Dan kunt u sinds 1 november 2022 gebruikmaken van de Brexit Adjustment Reserve (BAR) bedrijfslevenregeling. De BAR-steunregeling bestaat uit twee delen: de ‘BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten’ en de ‘BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten’. Het aanvraagloket voor het laatstgenoemde deel is inmiddels gesloten. Maar het loket voor de ‘BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten’ is nog open tot en met 31 maart 2023, 17.00 uur. De kosten waarvoor u een tegemoetkoming kunt krijgen, zijn in verschillende modules onderverdeeld. Zo zijn er modules voor de kosten van een voorlichtingscampagne, opleidingen, aanpassing van uw ICT-infrastructuur en de kosten voor extern advies over product- en procesvereisten bij de douane.
Tip
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de BAR-Tegemoetkoming gemaakte kosten? Maak dan gebruik van de online Rekenhulp.